Gobelíny

Gobelíny jsou velmi oblíbenou a zajímavou volbou dekorace pro Váš domov. Jaké mají využití a kam se hodí? 

Historie těchto speciálních látek

Jejich historie sahá až do starého Egypta a poté je můžeme v Řecku najít jako velmi známé tapiserie. Už zde je velmi hezky vidět přednost gobelínů – díky vzorům, které nejsou jen potištěny, ale přímo prošity naskrz materiálem, je velmi malá pravděpodobnost jejich zničení při běžném používání. Jejich hlavní bod tkví v tom, že nejsou používané jako klasické koberce, ale jako dekorace na zeď. V českých zemích vznikly manufaktury na výrobu gobelínů na přelomu 19. a 20. století v Jindřichově Hradci a ve Valašském Meziříčí. Předlohy ke gobelínům zhotovovali často významní výtvarní umělci a za jejich práce dostali několik mezinárodních ocenění na světových výstavách (1925, 1958). V Jindřichově Hradci i v Moravské gobelínové manufaktuře ve Valašském Meziříčí se dodnes zachovává výroba klasickou technikou. Zhotovují se gobelíny podle návrhů současných umělců a restaurují se historické textilie. 

Kde najdeme jejich uplatnění

Gobelínové dekorace, které nejčastěji zastupují gobelínové ubrusy, gobelínové prostírání a gobelínové povlaky na polštář mají své místo mezi dekorativními doplňky, které se skvěle hodí nejen pro Váš domov, ale zároveň krásně vyzdobí i Vaši chatu či chalupu, kde se svými jedinečnými vzory vyloženě zapadnou.

1_gobelinove_povleceni2_gobelinove_prostirani3_gobelinovy_ubrus

Jak se vyrábí

Pravý gobelín se zhotovuje na ručním tkalcovském stavu, vertikálním nebo horizontálním. Výrobní technika se však dá jen s výhradami označit za tkaní - práce na stavu se podobá spíše paličkování. Podle barevné předlohy se mezi napnuté osnovní nití zanášejí útky (navinuté v malém člunečku nebo na tyčince) většinou jen do části celé šířky „tkaniny“ a vracejí se ke kraji. Tak vznikají barevné vzory s ostrými konturami, zčásti i s drážkami v povrchu textilie.

detail_prosivani

Velkou zásluhu trvanlivosti gobelínů má taktéž i použití materiálů. Ubrusy a povlaky z gobelínu mají oproti klasickým látkám značně vyšší gramáž, která velmi dobře zvládá běžné zacházení. Pro možnost srovnání jsme pro vás zvážili 2 velikostně stejné povlaky na polštář o rozměrech 40*40 cm. Klasický polyesterový povlak má váhu 77 g, povlak z gobelínu váží 180 g, což je více než dvojnásobek. Použité materiály gobelínových ubrusů a povlaků na polštář dovolují bezproblémové praní v pračce, takže ani po zašpinění se nemusíte bát jejich zničení.

Gobelíny u nás

Řadu gobelínových ubrusů a gobelínových povlaků na polštář, které prodáváme, najdete ve společných vzorech. Určité vzory si tak můžete objednat v celé sadě, a ještě více si tak sjednotit dekoraci svého domova či chaty. Gobelínové povlaky na polštář se skvěle hodí do obývacích pokojů, kde je můžete zkombinovat s gobelínovými ubrusy, ty se však hodí nejen do obývacích pokojů, ale skvěle zapadnou i jako dekorace drobných stolečků. Gobelínové ubrusy lze však samozřejmě použít i pro dekoraci jídelních stolů, kde je lze zkombinovat s gobelínovými prostíráními, která nejen že hezky vypadají, ale zároveň i ochrání desku vašeho stolu před poškrábáním. V současné době je to dokonalý prostředek, jak si ozdobit a zútulnit interiér, který před tímto zkrášlením působil chladně a bez nápadu. Najdete je v této kategorii. Jejich další výhody nebo nevýhody jsme sepsali zde.

Pro kreativní duše však hotové gobelínové výrobky nejsou tím posledním využitím gobelínu. Naopak, díky gobelínovým látkám v metráži, které taktéž najdete na našem e-shopu, si můžete z tohoto materiálu vytvořit cokoliv, co vás jen napadne.

Aktualizace článku:  8/11/2022